19 May 2011

Zwemschool

Sinds oktober gaan de beide kindjes elke week naar de zwemschool. Het is hier normaal om al op jonge leeftijd te leren zwemmen, logisch ook met al dat water in de buurt en de warme zomers. Er is een groot aanbod van privé uitgebate zwemscholen die fulltime bezig zijn met zwemles geven. In Belgie zou dat niet werken natuurlijk, want overdag zijn alle kindjes naar school, maar in Australie gaan kleuters meestal een aantal dagen/week naar school en blijft er dus ook nog tijd vrij voor andere activiteiten. De kinderen van lagere schoolleeftijd gaan uiteraard zwemmen na de schooluren.
Korneel zat eerst in de peutergroep voor watergewenning, maar sinds februari leert hij de beginselen van crawl bij de +3 jarigen. Hij gaat heel goed vooruit, zijn gespierde beentjes zullen daar wel voor iets tussen zitten. Ik denk dat hij binnen twee jaar al een goede zwemmer zal zijn.
Lore ging aanvankelijk ook heel goed vooruit. Ze leerde ook de beginselen van crawl in de zwemschool en leerde zichzelf schoolslag in ons zwembad in de zomer, net als een resem andere watervaardigheden als onder water zwemmen, duiken, koprollen maken in het water, snorkelen. Nu is het de bedoeling dat ze haar crawl-techniek verfijnt en verbetert, maar dat gaat redelijk moeilijk. Haar zwemjuf denkt dat ze een natuurlijke aanleg heeft voor schoolslag (ze zegt dat ze dat nog meegemaakt heeft bij andere kids). Ik weet het zo niet, ze heeft natuurlijk een hele zomer lang niet anders gedaan dan schoolslag, dus dat interfereert waarschijnlijk met de crawl-bewegingen. Gelukkig heeft ze er nog steeds plezier in, dus misschien dat ze het in een winter met enkel crawl toch onder de knie krijgt.

2 comments:

  1. Ik vind dat persoonlijk maar raar, dat ze hier beginnen met crawl. De armbewegingen en het ademen in crawl zijn best wel ingewikkeld. Schoolslag is toch wel veel gemakkelijker eens je de bewegingen doorhebt.

    Ella bakte van die crawl dus ook niet veel. En ze bleven maar dezelfde oefeningen doen elke les, die haar eigenlijk niet vooruit hielpen.

    Schoolslag met haar hoofd boven water lukt ook nog niet zo goed, maar ze zwemt als een dolfijntje schoolslag onder water! Toch wel een pak van je hart als je ze zelfstandig en met zoveel zelfvertrouwen ziet zwemmen, he.

    ReplyDelete
  2. De Belgische zwemclub begon ook (in tegenstelling tot andere B scholen) met crawl. Xian leerde dus eerst crawl, dan schoolslag. Hier in OZ wordt zijn crawl/freestyle techniek nog steeds verfijnd, is idd een pak moeilijker. Van zijn schoolslag stijl staan ze hier allemaal versteld, hij zwemt al zijn medezwemmertjes moeiteloos voorbij :-)
    Flinke Korneel !!

    ReplyDelete